05.09.2011 17:30

Zapečené dukátové buchtičky s tvarohem a jablky

Mají vaše děti rády dukátové buchtičky a někdy se stane, že vám jich několik zbyde?

V tom případě není nic jednoduššího, než je zapéct.

Vemte asi 350g dukátových buchtiček, nejlépe den odleželých a nakrájejte je na půl centimetrové plátky. Připravte si středně velkou zapékací misku a vytřete ji máslem, 450 g mléka, 1 ks vejce,  200g tvarohu, 200g jablek, 80 g másla, cukr moučka (do tvarohu podle potřeby, jak máte rádi), cukr krupice (k oslazení jablek ), 1/2 sáčku vanilínového cukru, citronová kůra (nejlépe z chemicky neošetřovaných citronů),skořice mletá.

Máslo rozpusťte, mléko smíchejte s vejcem, můžete malinko přisolit ( ne moc!), tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem a trochou citrónové kůry. Bude-li příliš tuhý, přilijte trochu mléka. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, ochuťte krupicovým cukrem, skořicí, vanilínovým cukre, můžete přidat i spařené rozinky ( podle chuti).

A jdeme vrstvit. Na dno zapékací misky rozprostřete plátky buchtiček, zakápněte čtvrtinou zálivky z mléka a vejce, lehce přimáčkněte (mléko se částečně vsákne do buchtiček), pokapejte máslem, potřete polovinou ochuceného tvarohu a poklaďte polovinou dávky ochucených jablek. Znovu dejte plátky buchtiček a celý postup opakujte. Končíme buchtičkami, která přelijeme zbylou dávkou mléka, pokapeme máslem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct cca na 35 minut.

Upečené nakrájíme na porce, lehce pocukrujeme a můřeme podávat s flambvanými jablky nebo případně s brusinkovou omáčkou. Místo jablek můžete použít i hrušky. Obě varianty jsou moc dobré.

PS: Ruzhodně nenahrazujte máslo jiným tukem, je to znát na chuti!!!

—————

Zpět


Kontakt

DARO gastronomické služby

734 829 248